İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI BURSLULUK SINAVI BAŞVURU VE UYGULAMA KILAVUZU YAYIMLANDI

İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI BURSLULUK SINAVI BAŞVURU VE UYGULAMA KILAVUZU YAYIMLANDI

11.02.2025 269

Millî Eğitim Bakanlığınca 27 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirilecek İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Başvuru ve Uygulama Kılavuzu yayımlandı.

Kılavuzda resmî ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ile özel eğitim ortaokullarının 5, 6, 7 ve 8'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık, 9, 10 ve 11'inci sınıflarında eğitim gören öğrencilere yönelik yapılacak bursluluk sınavına ilişkin usul ve esaslara yer verildi.

Bu yıl 27 Nisan tarihinde, saat 10.00'da gerçekleştirilecek sınavın başvuruları, 10 Şubat-3 Mart 2025 tarihleri arasında alınacak.

Yurt dışındaki e-Okul sistemine kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler sistem üzerinde, KKTC vatandaşı öğrenciler ise KKTC kimlik numarası ile eğitim ataşeliği veya eğitim müşavirliği üzerinden başvurularını yapabilecek. 

Sınavda, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere sınav tedbir hizmeti verilecek.

Sınav, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının belirlediği ve resmî internet sitesinden yayımladığı "öğrenme çıktıları, süreç bileşenleri ve açıklamaları" ile "konu, kazanım ve açıklamaları" kapsamında gerçekleştirilecek.

Bu yıl 5. sınıf öğrencileri için sınavın kapsamı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 5. Sınıf Öğretim Programları" çerçevesinde, 9. sınıf öğrencileri içinse  "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 9. Sınıf Öğretim Programları" kapsamında yapılacak. 

Sınavda tüm sınıf seviyeleri için dörder seçenekli 80 soru sorulacak ve sınav süresi 100 dakika olacak. 

Kılavuza göre, öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler, sınav tarihinden en az yedi gün önce http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacak.

Sınav sonuçları, 30 Mayıs 2025'te http://www.meb.gov.tr adresinden ilan edilecek.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu için tıklayınız.

 

Sınav Başvuru Şartları:

1- Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2- Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,

3- Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak,

4- İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/cezası almamış olmak,

5- Ailenin kişi başına düşen gelir bakımından maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2024 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2024 Mali Yılı için tespit edilen 195.000 ((YüzDoksanBeşBin) TL’yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2024 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır. Hesabı yaparken tüm gelirleri toplamı (maaş, kira, vb) ailede yaşayan toplam kişi sayısına bölünecektir.

Örneğin;

Aylık toplam geliri 50.000 TL olan bir velimiz bunu 12 ile çarpacak yıllık gelirini bulacak. (50.000 TL x 12 = 600.000 TL), Daha sonra evde yaşayan kişi sayısı dört olduğunu düşünürsek (600.000/4= 150.000 TL) kişi başına düşen gelir çıkmaktadır. 195.000 TL geçilmediği için sınava başvurabilir.

Aynı gelire sahip velimizin evde yaşayan kişi sayısı 3 kişi ise (600.000/3=200.000TL) çıkmaktadır. Dolayısı ile 195.000 TL geçildiğinden sınava başvuramaz.

GELİR BEYANINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

A-Anne ve/veya Baba Memur ise :

 

1 OCAK 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında bağlı olduğunuz KURUMDAN ALINACAK bir yıllık gelirinizi gösterir belge/bordro. (Anne-Baba çalışıyorsa her ikisi için ayrı olacaktır)

 

B-Anne ve/veya Baba İşçi ise:

 

1 OCAK 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında bağlı olduğunuz MUHASEBE bürosu onaylayacak alınacak bir yıllık gelirinizi gösterir belge/bordro (Anne-Baba çalışıyorsa her ikisi için ayrı ayrı olacaktır.)

 

C- Anne ve/veya Baba Emekli ise:

 

1 OCAK 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında MAAŞ ALDIĞINIZ BANKADAN aylar itibariyle maaş dökümünüzü gösterir belge/döküm (Anne-Baba emekliyse her ikisi için ayrı ayrı olacaktır.)

 

D--Anne ve/veya Baba Esnaf ise:

 

1- Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmayıp maaş almadığına dair belge (Anne ve baba için ayrı yapılacak)

2- Serbest meslek sahibi ise; vergi dairesinin adı, adresi ve hesap numarası belirtilen, basit ya da gerçek usulde vergiye bağlı olan mükelleflerin bir önceki yıla ait (2024 yılı) gelir vergisi matrahını) gösteren belge. (Anne-Baba esnafsa her ikisi için ayrı ayrı olacaktır.)

 

E-Anne ve/veya Baba Çiftçi ise:

 

1- Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmayıp maaş almadığına dair belge (Anne ve baba için ayrı yapılacak;)

2- Tarım Müdürlüğü tarafından ailenin bir yıllık gelir durumunu gösterir belge (2024) Yılı)

Örnek-1: Kişinin üzerine kayıtlı 10 dönüm arazide üzüm bağı bulunmakta olup 2024 yılı yıllık gelir toplamı 100.000TL dir. Gösterir resmi yazı.

Örnek-2: Kişi damızlık havyan yetiştiriciliği yapmakta olup 10 adet inekten yıllık gelir toplamı 150.000 TLdir. Gösterir resmi yazı.

 

F-Anne ve/veya Baba herhangi bir işi yoksa:

Anne ve baba için ayrı yapılacak;

1-Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmayıp maaş almadığına dair belge

2-Maliye ye gidilip: Vergi mükellefi olmadığınıza dair belge alınacak

3-Tarım Müdürlüğü ne gidilip; Üzerine kayıtlı herhangi bir arazi bulunmamaktadır, gösterir belge.

Kaynak: https://ogm.meb.gov.tr/www/ilkogretimveortaogretimkurumlaribursluluksinavibasvuruveuygulamakilavuzuyayimlandi/icerik/2197